guider

Din guide vid köp av garageport

Vid köp eller byte av garageport ställs du inför många olika val, i denna guide vill vi hjälpa dig en bit på vägen genom att beskriva olika valmöjligheter och viktiga ”att-tänka-på” i ditt portköp.

En port av bra kvalitet håller i många år framöver, därför kan det vara bra att tänka igenom sitt köp noga innan beslut fattas. Marknaden erbjuder olika typer av garageportar från flera olika  leverantörer i olika kvalitet. Exempelvis  takskjutportar, rullportar och vipportar. Den mest valda porttypen i Sverige är takskjutporten, därför väljer vi att i denna guide fokusera just på denna porttyp. Mer info om de olika porttyperna hittar du här.

Vilken garageport ska man välja?

Börja med att ställa dig frågan – Hur kommer jag använda mitt garage? Är det endast för att parkera bilen i? Eller är det ren förvaring/förråd? Kanske både och? Är det till och med så att du använder garaget som en boyta? Dessa grundfrågor avgör vilken port och i vilket utförande som passar bäst för just dig!

Isolerad eller oisolerad port?

 • Oisolerad port för kallgarage – Där inget krav på uppvärmning finns
 • Isolerad 42 mm – Standardporten för varmgarage
 •  Isolerad 67 mm – För garage med högt krav på värmekomfort

Läs mer om varm- eller kallgarage här.

Portens storlek?

Hos flera leverantörer kan du välja bland ett stort antal standardstorlekar eller skräddarsy din egen ports storlek. En bredare port skapar förutsättningar för en enklare och smidigare passage in och ut ur garaget även om bilen står parkerad där. Även portens höjd är viktig att tänka på, där spelar t.ex. takbox och bilens höjd in i planeringen.

bil framför motordriven garageport

Vilket utseende ska porten ha?

 • Portens ytstruktur - här erbjuds hos flertalet leverantörer allt från slittålig trästruktur till slät design.
 • Utseende - profil eller kassett? Vanligtvis erbjuds takskjutportar i profil- eller i kassettutförande. Takskjutporten består av ett antal liggande paneler och hos flera leverantörer kan du välja att få dessa paneler i olika höjder. Dessa olika panelhöjder benämns som profiler. Ytterligare ett utförande på garageporten är kassettutförandet där portens sektioner består av spegelmönster.
 • Färgval - matcha med husets övriga färger eller sticka ut? Flertalet leverantörer ger dig möjligheten att välja bland en mängd olika kulörer och dekorer.
 • Design - Designmotiv med tillhörande rostfria detaljer, fönster i olika utföranden eller kanske en gångdörr i porten? Valmöjligheterna är många!

Motordriven garageport vs manuell?

 • En manuell port manövreras med handtag och låses med nyckel. Ett bra alternativ där det saknas ström i garaget.
 • En motordriven port öppnas smidigt och enkelt med handsändare och t.ex. ett kodlås. En port med motordrift förblir låst när porten är stängd och får ett extra skydd mot uppbrytning. Tänk på att en motordriven port i ett garage utan annan ingång än via porten kräver en utvändig frikoppling.
Läs mer om manuell kontra motordriven port här.

Tillbehör till garageporten?

 • Handsändare - Styr porten enkelt med handsändare från t.ex. bilen.
 • Kodlås - Ett smidigt tillbehör då handsändaren inte finns i närheten. Monteras förslagsvis bredvid porten.
 • Fingerscanner - Ett enkelt sätt att slippa koder och handsändare. Manövrera porten enkelt med ditt fingeravtryck. Monteras förslagsvis bredvid porten.
 • Smarta hem - Styr din port med en app via wifi, Bluetooth eller över internet.
 • Ventilation - Upplever du att ventilationen i garaget inte är tillräckligt, eller vill du minska risken för fuktskador? Hos vissa leverantörer kan porten kompletteras med ventilationsgaller, ventilationsbeslag och till och med en fuktsensor. Läs mer om vikten av god ventilation här.

Montera garageporten själv eller anlita montör?

 • Med garageporten medföljer en utförlig montageanvisning, men tänk på att förarbetet är viktigt. Läs mer i vår guide om montage här.

Slutligen - ta hand om din port

En garageport som håller länge – för att du ska ha en snygg och säker garageport under många år framöver bör du ta hand om och underhålla den på rätt sätt. Läs vår guide om portskötsel här. Ditt garageliv slutar inte vid färdigmonterad port – det är då det börjar! Stort lycka till!