inspiration

Olle byggde sitt eget garage

När Olle arbetade i den egna skogen tänkte han ofta att där uppe på höjden, bland tallarna, skulle det vara fint med ett hus. Några år senare träffade han Eva och tankarna blev verklighet. Boningshuset fick snart sällskap av ett garage, modell större.

Strax utanför Eker i Örebro bor Olle och Eva. Den lilla landsvägen som tar vid alldeles utanför staden, leder fram till deras egenbyggda plats på jorden. Boningshuset blev färdigt 2004. Olle byggde det mesta helt själv, från ritning till färdigt hus.

– När vi träffades trodde jag inte han kunde bygga allt själv. Men det visade sig snart att han var en tusenkonstnär. Han har till och med tagit ner skog som stod här och hyvlat brädor till bygget, berättar Eva när hon står på gårdsplanen mellan det röda boningshuset och garaget.

Garaget som blev större och större

Det är i garaget man oftast hittar Olle. Pensionären som sålt motorrenoverings-företaget sedan några år, men som såklart inte kan låta bli att vare sig meka eller bygga.

– Jag är en sådan där som ska göra nästan allt helt själv, säger han och skrattar. När boningshuset var klart ville jag såklart ha ett garage. Och under byggets gång kom jag på saker som behövdes, så jag fortsatte att bygga. Men det är för litet nu iallafall, det blir ju ofta så när man har prylar, säger Olle.

Men stort blev det. Garagets markplan är ett generöst dubbelgarage med plats för tre bilar. De motordrivna industriportarna från Hörmann är lite rejälare än en villaport, något som Olle är nöjd med. Intill finns ett fullt fungerande kök som gränsar till pannrummet. En trappa upp ryms kontor. Och när Olle fick en snilleblixt under bygget blev det visst en våning till. Längst upp i garaget, i en tornbyggnad, ryms bastu och dusch med en stor balkong.

– Men när jag stod där uppe och skulle bygga helt själv ångrade jag tornet litegrann. Det är inte lätt när man inte har någon som håller i när man bygger på höjden. Men visst är det mysigt att klättra upp på fredagskvällarna för en bastu och lite filosoferande, säger Olle