inspiration

Peters Place är platsen för klassiska amerikanska bilar

Vad händer när en biltokig människa gör sin hobby till sitt levebröd? Jo, garaget växer och precis allt kommer att handla om bilar. Peter i Grebbestad älskar sina amerikanare. Både hemma i Sverige och i Arizona, USA.

Peter har alltid gillat bilar. Speciellt klassiska amerikanska bilar. Och i den två våningar höga verkstaden i Grebbestad ryms gamla amerikanare av alla de slag. Förutom bilarna i visningshallen finns även en liten saloon och verkstadsutrymmen. Peter och sambon Jeanette Eriksen gör allt själva. Lackerar, skruvar, restaurerar och säljer vidare till bilentusiaster landet runt.

– Jag föddes med bilintresset. Har aldrig riktigt sysslat med något annat och är helt och hållet självlärd därigenom. Utan yttre påverkan var det så här jag blev, säger Peter och skrattar.

Och vurmen för amerikanska bilar och kulturen har även den allt funnits där.

– Jag är amerikansk medborgare och har bott där halva mitt liv, jag älskar USA. Det bästa med Sverige är flickorna och bilintresset. Verkstaden här har blivit mitt sätt att bygga upp en miljö som kanske får mig att känna mig som jag är i USA, berättar Peter.

Importerar bilar från USA

Peter började sälja bilar under tidigt 1990-tal, när han köpte sin första bil i USA – en Cadillac från 1958. Peter och en vän körde tvärs över USA med bilen, som sedan skeppades till Sverige där den såldes.

Det var ett trevligt sätt att göra en slant på sin hobby och snart märkte han att intresset var enormt. Både i USA och i Sverige. Peters Place är numera känt inom området. Och det är inte helt ovanligt att blivande kunder bildar kölista på speciellt populära bilar.

– Det är helt galet ibland. Den senaste hade vi fyra personer i kö på. När folk ser en bil i sociala medier eller på hemsidan kan det smälla till ordentligt, berättar Peter.