inspiration

Peters Place är platsen för klassiska amerikanska bilar

Vad händer när en biltokig människa gör sin hobby till sitt levebröd? Jo, garaget växer och precis allt kommer att handla om bilar. Peter i Grebbestad älskar sina amerikanare. Både hemma i Sverige och i Arizona, USA.

Peter har alltid gillat bilar. Speciellt klassiska amerikanska bilar. Och i den två våningar höga verkstaden i Grebbestad ryms gamla amerikanare av alla de slag. Förutom bilarna i visningshallen finns även en liten saloon och verkstadsutrymmen. Peter och sambon Jeanette Eriksen gör allt själva. Lackerar, skruvar, restaurerar och säljer vidare till bilentusiaster landet runt.

– Jag föddes med bilintresset. Har aldrig riktigt sysslat med något annat och är helt och hållet självlärd därigenom. Utan yttre påverkan var det så här jag blev, säger Peter och skrattar.

Och vurmen för amerikanska bilar och kulturen har även den allt funnits där.

– Jag är amerikansk medborgare och har bott där halva mitt liv, jag älskar USA. Det bästa med Sverige är flickorna och bilintresset. Verkstaden här har blivit mitt sätt att bygga upp en miljö som kanske får mig att känna mig som jag är i USA, berättar Peter.

Importerar bilar från USA

Peter började sälja bilar under tidigt 1990-tal, när han köpte sin första bil i USA – en Cadillac från 1958. Peter och en vän körde tvärs över USA med bilen, som sedan skeppades till Sverige där den såldes.

Det var ett trevligt sätt att göra en slant på sin hobby och snart märkte han att intresset var enormt. Både i USA och i Sverige. Peters Place är numera känt inom området. Och det är inte helt ovanligt att blivande kunder bildar kölista på speciellt populära bilar.

– Det är helt galet ibland. Den senaste hade vi fyra personer i kö på. När folk ser en bil i sociala medier eller på hemsidan kan det smälla till ordentligt, berättar Peter.

Bilrestaurering och bilvård av amerikanska bilar

Peter köper alla amerikanska bilar i Kalifornien och Arizona. Torra och ”rostfria” områden ger bättre bilar. Paret har ett ställe i Arizona där de gärna tillbringar vinterhalvåret. Då ägnar de tiden till att leta och köpa in bilar, som sedan renoveras och restaureras för att sedan  säljas vidare i Sverige.

Amerikanska, äldre bilar är populära i Sverige. Det är bilar från 1950- och 1960-talet som är mest eftersökta. Men Peter brukar köpa in det han själv gillar.

– Och jag har kommit på att min smak inte är särskilt unik, det jag gillar är vad de flesta andra också gillar, säger Peter.

Hjärtat slår för mekanik och design

Bilarna skeppas över till Sverige i containrar. Väl i Grebbestad börjar renoveringen. Ofta är det originalskicket som eftersträvas. Allt från inredning till lack och motor ses över.

– Den bästa är att ta en bil som stått gömd någonstans och liva upp den. Att starta den, lyssna på motorn och ta en första provsväng, att bli vän med bilen, lära känna den och läsa av dess historia. Att få en go’ men eftersatt bil att bli riktigt bra igen, säger Peter.

I garaget är favoritsysslan plåt och lackering, helst custom.

– Även om det är tidskrävande så ger det oerhört mycket tillbaka när man ser förvandlingen, säger Peter.

Och de personliga favoriterna då? Just nu är det tre pärlor som det jobbas med. En Cadillac från 1958, en Chevrolet Impala från 1959 och en Pontiac Bonneville från 1965.

– Men det är lustigt det där. Visst gillar jag att köra jänkare, men efter ett tag tröttnar jag på en bil och står istället i garaget och fixar med nästa. Det är byggandet och skapandet jag verkligen går igång på. Blandningen av mekanik och design, säger Peter.

Snart bär det av till Arizona igen. För ett lite varmare vinterhalvår. Och det visar sig under våren vad Peters containrar kommer lastade med. Förmodligen fler godbitar från USA:s bilhistoria.