inspiration

Hästkrafter och Hot Sauce i garaget

För Mathias Färm består livet av tre delar när det kommer till arbete och fritid. Musiken förstås, där bandet Millencolin tar honom jorden runt och tillbaka med jämna mellanrum. Och har så gjort sedan mitten av 1990-talet. De två andra delarna ryms i ett av garagen bredvid villan strax utanför Örebro. Där är det Killer Snake och hot sauce som gäller.

Det kanske är tur att huset ligger lite avsides. För så fort det finns tid över är han där ute i garaget. Och att starta en drag racer hörs en aning. Det vrålar till ordentligt när motorn på över 800 hästar drar igång. Bilen, Killer Snake, är en Ford Mustang Mach 1 428 Cobra Jet, från 1970. Motorn ligger för tillfället i delar utanför huven. Det pågår renoveringar inför nästa säsong. Garaget är rent som ett nystädat vardagsrum och varje pryl har sin plats.

– Ja, här får man ta av sig skorna. Jag ligger ju till stor del där under huven och skruvar, säger Mathias och visar in i garaget.

Mathias med familj har bott i huset, strax utanför Örebro, i två år. Och man kan säga att det var garagen som avgjorde köpet.

– Om jag ska vara ärlig tittade jag knappt på huset under visningen. Sex garage i två byggnader. Det avgjorde för min del, säger Mathias med ett skratt.

Självlärd problemlösare

Dragracing är en stor sport, inte minst i Sverige. Tävlingsmomenten är flera och reglerna någon form av djungel. I första momentet är det kval. Då är det bara att gasa. Under förutsättningarna att bilen håller viktklassen i förhållande till motoreffekt. När du väl kommit iväg ska du köra så snabbt du bara kan. I 402 meter, eller 1/4 engelsk mil.

– Problemet med dragracing är att det inte finns så många platser att testa på. Så säsongens första kval är en dimma och en adrenalinkick samtidigt, jag brukar inte minnas någonting. Men jag tycker det här är så kul.