inspiration

Bilfantastens prydliga garage

När Olle Elofsson gick i pension och sålde firmans verkstad var det något som fattades. Som bilmekaniker kan man ju inte riktigt leva utan en verkstad och garage. Så det blev till att uppdatera garaget på hemmafronten.

I det välkrattade gruset på uppfarten till dubbelgaraget i Bjursås i Dalarna står en glänsande och blå Volvo – en PV 544 Sport från 1961. Välpolerad så kromet bländar. Hela bilen är som i nyskick. Men det är heller inte vilken bil som helst. Det är en av de första bilarna Olle Elofsson haft i sin ägo.

– Volvon köpte jag när jag var 18 år gammal. Första bilen var en Saab, men när jag åkte in till bilhandlaren i Falun fick den stå kvar i inbyte. Jag hittade min pärla för 8 000 kronor. Jag tog direkt en runda genom stan och glänste i min nya bil, minns Olle Elofsson.

Garaget till villan i Bjursås byggdes under 1970-talet. Men när Olle sålt firman med tillhörande bilverkstad och gått i pension, bestämde han sig för att renovera hemmavid. Garaget fick sig en total makeover för ungefär tio år sedan. Förvaring, mer ljus, organisering och nya portar. När de nya portarna från Hörmann sattes in, passade Olle på att bredda öppningarna. Garaget används flitigt och det ska vara lätt att komma in och ut med såväl grejer som bilar. Portarna är av takskjutmodell med fönster, för ett trevligare intryck och större ljusinsläpp.

Bilentusiastens nästa utmaning

Varmgaraget har även plats för en billyft. Där renoveras både bilar och mopeder. Förutom hustruns vintervilande pelargoner huserar även garaget det senaste projektet.

– Just nu renoverar jag en Mercedes 170S från 1950. Den har stått orörd med trasig motor i 50 år. I vintras har hela motorn renoverats och målats upp. Jag startade den för några veckor sedan och den gick som en klocka. Helt otroligt att laddningen, bränslemätaren, hastighetsmätaren och oljetrycksmätaren i originalskick hoppade igång bara jag vred på nyckeln, säger Olle Elofsson och skrattar.

Nu är det bromsarnas tur att rustas upp. Efter det väntar besiktning, så bilen äntligen kan få komma ut på vägarna igen.

Ordning och reda

Innanför portarna till garaget står en fyrhjuling, modell större. Där får den vila mellan snöskottningarna i grannskapet under vintern. Var sak har verkligen sin plats i Olles garage. Väggarna är täckta med förvaring och det finns tydliga märkningar var verktygen bör hängas tillbaka. Olles dotter Åsa Elofsson kan intyga noggrannheten:

– Nog är pappa en pedant, det är verkligen ordning och reda på sakerna och han sköter om sina grejer. Men jag tror att det här garaget var ett måste, så han kunde fortsätta med sitt största intresse efter pensionen.

Och de 20 mil som skiljer far och dotter åt i vardagen hindrar inte från uppdateringar.

– Förra veckan fick jag en video skickad till mig när Mercan startades för första gången. Så nu är det glada miner där hemma i Dalarna, säger Åsa och skrattar.