inspiration

När livet blev lite enklare

På Solvindsvägen i Kiruna bor en mycket nöjd garageportsägare. Efter 42 år med en gammal vikport som trilskats är nu vardagen lite av en dröm.

Per och Ulla-Maria Mäkitalo flyttade in i villan i Kiruna för 42 år sedan. Innan dess fick bilen stå på gatan, i alla väder. Nu blev de med garage och paret kände sig mycket nöjda. Men åren gick och porten började trilskas.

– Jag var så less på den där porten. Den fastnade bara. Och farlig var den, med en massa fjädrar här och var. Jag bestämde mig för att leta alternativ och kollade i datorn. Jag hittade en port med många finesser från Hörmann. Det var kampanj med ett bra pris, berättar Per.

Som en dröm

Sagt och gjort. Valet föll på Årets Port 2018, en takskjutport med bland annat automatisk stoppfunktion och fjärrstyrning. Per beställde porten och bara några dagar senare var den på plats.

– Ja, efter bara ett par dagar var Hörmann-återförsäljaren på plats och installerade den nya porten. Jag är väldigt nöjd med bemötandet – de var så trevliga, duktiga och vänliga.

Och nu är livet helt enkelt lite bättre.

– Nu kan jag starta och öppna porten redan i farstun. Lyset tänds och det är bara att gå ut. Det går inte riktigt att beskriva, men för mig är det lite som en dröm!

Lika enkelt blir det på hemvägen.

– Jag öppnar med fjärrstyrningen och det är bara att köra in. Och så är den snygg och går mjukt också, berättar Per.

Rätt sida av staden

Per och Ulla-Maria trivs i villan. Och det där beslutet för 42 år sedan visade sig vara bra.

 – Vi bor på rätt sida av staden. Halva Kiruna ska ju flyttas framöver. Men inte vi, vi klarar oss. Däremot tycker jag synd om alla som måste lämna, det är inte lätt att ge upp hemmet man trivs i.

Takskjutport för de mindre garagen

En takskjutport är idealisk för de lite mindre garagen, porten öppnas vertikalt och tar inte upp plats i eller framför garaget.

 – Att porten öppnas uppåt gör det enkelt att skotta snö framför, berättar Per.

Värmeisoleringen gör att garagets värme inte smiter ut i onödan.

 – Här uppe, med de långa vintrarna, behövs verkligen ett garage, säger Per. Jag önskar att jag hade köpt en ny port tidigare, varför väntade jag så länge?

Och det är inte bara Per som är nöjd.

 – Ulla-Maria är så glad, säger Per och skrattar. Nu behöver hon inte längre hoppa ur bilen och öppna den där gamla vikporten när vi kommer hem i kylan. Nu är det bara att trycka på en knapp. Väl investerade pengar, helt klart!