inspiration

Valet att montera själv

Det finns en fråga som oundvikligen kommer med en nyinköpt garageport; montera själv eller köpa till montage? Carl-Johan från Västerås antog utmaningen med lätthet att montera sin garageport själv. Efter noga planering, montering och några fikaraster pryder nu en vit, bred, välisolerad port från Hörmann familjens garage

– Det som låg bakom valet att montera själv är att det är roligt, sen så spar man ju in lite pengar. Eftersom jag byggt garaget själv så kändes det naturligt att montera även porten själv. Det var inga konstigheter. Det är som IKEA-möbler, inte så komplicerat egentligen, säger Carl-Johan.

Det första egna bygget

Carl-Johans föräldrar har under hans uppväxt byggt mycket bl.a. hus, bastu och garage har det blivit. Själv har han tidigare byggt med tekniklego och satt ihop en och annan IKEA-möbel, men det här är hans första egna riktiga bygge. Att köpa och montera en garageport är en process, vare sig man väljer att göra det själv eller att ta hjälp av någon.

– Processen gick ungefär som jag förväntat mig. Det finns mycket att välja på när det kommer till portar. Olika färger, olika strukturer och olika varianter. Jag hade ju inte räknat med att det skulle vara helt lätt men det gick som förväntat, säger Carl-Johan.

Det var egentligen ingen svår process för Carl-Johan men det han upplevde behövde lite extra jobb var att försöka dimensionera allting så det blir rätt. Det är mycket som ska vara exakt om man ska montera ett garage helt enligt standarden. Monteringen tog ungefär fem timmar, med inräknade fikaraster. Till sin hjälp att montera upp garageporten hade Carl-Johan en verktygslåda och lite assistans av sin far.

– Det var inga avancerade verktyg som behövdes. Det var nästan bara en hylsnyckelsats och en skruvmejsel har jag för mig, och en borrmaskin.