inspiration

Valet att montera själv

Det finns en fråga som oundvikligen kommer med en nyinköpt garageport; montera själv eller köpa till montage? Carl-Johan från Västerås antog utmaningen med lätthet att montera sin garageport själv. Efter noga planering, montering och några fikaraster pryder nu en vit, bred, välisolerad port från Hörmann familjens garage

– Det som låg bakom valet att montera själv är att det är roligt, sen så spar man ju in lite pengar. Eftersom jag byggt garaget själv så kändes det naturligt att montera även porten själv. Det var inga konstigheter. Det är som IKEA-möbler, inte så komplicerat egentligen, säger Carl-Johan.

Det första egna bygget

Carl-Johans föräldrar har under hans uppväxt byggt mycket bl.a. hus, bastu och garage har det blivit. Själv har han tidigare byggt med tekniklego och satt ihop en och annan IKEA-möbel, men det här är hans första egna riktiga bygge. Att köpa och montera en garageport är en process, vare sig man väljer att göra det själv eller att ta hjälp av någon.

– Processen gick ungefär som jag förväntat mig. Det finns mycket att välja på när det kommer till portar. Olika färger, olika strukturer och olika varianter. Jag hade ju inte räknat med att det skulle vara helt lätt men det gick som förväntat, säger Carl-Johan.

Det var egentligen ingen svår process för Carl-Johan men det han upplevde behövde lite extra jobb var att försöka dimensionera allting så det blir rätt. Det är mycket som ska vara exakt om man ska montera ett garage helt enligt standarden. Monteringen tog ungefär fem timmar, med inräknade fikaraster. Till sin hjälp att montera upp garageporten hade Carl-Johan en verktygslåda och lite assistans av sin far.

– Det var inga avancerade verktyg som behövdes. Det var nästan bara en hylsnyckelsats och en skruvmejsel har jag för mig, och en borrmaskin.

Hur gick köpprocessen till?

Eftersom ett helt garage skulle byggas var det mycket som skulle införskaffas. I samband med att Carl-Johan köpte byggmaterial hos en lokal återförsäljare plockade han med en garageport samtidigt.

– När jag köper byggmaterial för flera tusen så är det lika bra att ta med porten på samma offert och kanske till och med få ett bättre pris.

Det kanske låter som att porten bara slank med i farten men så är inte fallet. Carl-Johan visste precis vad han ville ha efter noga research. Han hade hört bra saker om garageportar från Hörmann så det kändes som ett säkert val.

– Jag ville ha standardfärg och standardstruktur på porten, och att den skulle matcha resten av huset. Det kändes säkert att välja Hörmann utan att vara allt för insatt, det var ett säkert kort. Det är mycket att se över när man väljer port. Med den här porten får man mer än vad man tänker sig, säger Carl-Johan.

Det blev smidigt för Carl-Johan att köpa sin port i samband med byggmaterialet, han såg fördelar i att få allt från samma leverantör. Om det hade varit så att garaget redan varit byggt hade Carl-Johan fortfarande vänt sig till samma återförsäljare och köpt sin garageport.

– Det var helheten som fick mig att köpa min port därifrån. Jag kollade upp hur det funkar att köpa från nätet men det kändes inte säkert, ifall det skulle hända något med porten.

Tips till den som vill montera själv

Det finns mycket som ska tänkas över innan monteringen ska påbörjas. Lägg tid på planering, det är ett av Carl-Johans tips till den som är sugen på att montera sin garageport själv.

– Läs igenom och planera mycket innan du sätter igång. Det kan vara bra att läsa igenom beskrivningen ett par gånger och se till att kontrollmäta ordentligt, så det blir bra från början. Det är inte rocket science.

Efter mycket planering, research och många genomlästa bruksanvisningar har villan i Västerås ett stiligt och välfungerande garage. Garaget används idag som ett förvaringsutrymme där man kan skåda allt från små till stora cyklar, mountainbikes till barncyklar. Med vetskapen av hur det är att montera sin egen garageport skulle Carl-Johan definitivt göra det igen.

– Det är lite roligt att läsa igenom beskrivningar och bruksanvisningar och sedan pyssla ihop det själv.