inspiration

När Jonte och Carro hittade hem

Jonte Edvardson och Carro Nydén hade en vision om att bygga ett hus som producerar mer energi än vad det tar. Och samtidigt hitta sin plats, gärna bland tallar och bergstoppar. Sagt och gjort. Familjen bytte liv - från lägenhet i Stockholm till ett energisparhus i Åredalen.

Idag är det möjligt att bygga hus som förbrukar ytterst lite energi. Genom att bygga täta klimatskal med välisolerade väggar, återvinna frånluft ur ventilationen och använda resurssnåla byggmaterial minimeras värmeförlusterna. Husen värms huvudsakligen upp passivt, genom solens strålar.

Jonte och Carro visste att de ville leva på ett annat sätt, nära naturen och nära fjällen. Åre och speciellt sommaren i Åre lockade. Lägenheten och livet på Södermalm i Stockholm hade gjort sitt. Samtidigt hade de en önskan om att bo bland drivna människor och kunna överleva som egenföretagare.

– Vi hade länge drömt om att bygga ett hus helt och hållet utformat efter platsen och i samklang med naturen. Vi provbodde faktiskt i Åre innan vi bestämde oss. Förlängde semestern och kände att ja, det är ju här vi vill bo, berättar Jonte och tänker tillbaka till tiden för fyra år sedan då allt började.

Från ritning till färdigt energisparhus

Planen var att bygga ett passivhus. I slutändan kom huset att klassas som ett energisparhus, men den ursprungliga tanken har hållit genom hela projektet. Ett hus som ger mer än det tar. Paret köpte en bit mark i Åredalen, försökte reda ut tomtgränser och strandskydd bland flertalet bäckar under meterdjup snö. Den första arkitekten började rita, men relationen blev inte som tänkt och Jonte och Carro tvingades byta spår. Till slut hittade de den arkitekt som passade dem perfekt, David Fredlund. Hans kunskaper och intresse för passivhus gjorde hela resan möjlig.

– David Fredlunds kompetens, energi och passion har varit helt avgörande för resultatet. Han var ett viktigt stöd genom hela processen.

Att hitta certifierade underleverantörer och material visade sig bli en utmaning.

– David hjälpte oss projektera hela bygget. Han förmedlade i princip alla kontakter till underleverantörer. För att bygga energisparhus och passivhus krävs en hel del kunskap och certifieringar. Det är bara en liten grupp människor som kan det här i Sverige, säger Jonte.