inspiration

Ett hus som håller för generationer

Ett fritidshus på en plats som betyder något. En samlingsplats för nära och kära, familj och vänner. Men också ett smart och snällt hus, framförallt mot jorden vi bor på. Det var den ursprungliga tanken hos alpinmästaren André Myhrer. En plan som verkar kunna firas in redan till jul.

När karriären som alpinåkare fick ett snöpligt slut, i och med pandemin, behövdes det något att bita i. Tankarna på ett hus på mormor och morfars tomt strax utanför Bergsjö hade funnits länge. Det blev dags att sätta planerna i verket.

– Vi ville skapa en plats som vi vill vara på resten av våra liv. Och ett hus som håller för kommande generationer, berättar André Myhrer. 

Torpet, som definitivt hade gjort sitt, revs och planerna på det nya huset sattes i verket. André Myhrer har fungerat som projektledare och även varit aktiv i bygget.

– Från start har vi verkligen utgått från att använda så miljösmarta material som möjligt, samtidigt som vi vill bygga huset på ett sådant sätt att det behåller den energin som finns. Inget ska smita ut i onödan. Jag har lärt mig väldigt mycket under resans gång, konstaterar André Myhrer.

Och nu står det där på höjden intill sjön, det vita tvåplanshuset med stora fönsterpartier. I princip färdigt och stort nog att rymma familj, släkt och vänner – förhoppningsvis redan till julfirandet.

Klimatsmarta lösningar

Lösvirkeshuset är isolerat med cellulosa med diffusionsöppen duk. Ett smart sätt att vara snäll mot huset i fråga om fukt och även ett mer klimatsmart alternativ till isolering, då cellulosan är tillverkad av träfiber.

André Myhrer hoppas kunna värma, och kyla, huset med endast egenproducerad el. Bergvärmepumpen drivs av el från solceller och en sjökollektor. Tekniken i sjökollektorn påminner om bergvärme, men istället för att borra hål i marken sänks kollektorn ned i vatten. Vätskan cirkulerar i vattenkollektorn och tar upp den värmeenergi som vattnet ger. Energin leds sedan vidare till en värmepump.

– Vi ville dra nytta av sjön som ligger alldeles nära. Det här är ett miljövänligt alternativ utan utsläpp och under sommaren kan vi även dra nytta av sjön och kyla huset med hjälp av kollektorn.

En vinnarskalle som bygger

Det stora garaget intill huset har precis fått sina portar från Hörmann installerade. Även här fanns en klimatsmart tanke bakom valet.

– Det var viktigt att det var bra isoleringsvärde på portarna. Valet föll då på Hörmann som erbjuder en port med 67 mm tjocka sektioner, till skillnad från standardtjockleken på 42 mm. Vår stora port har den högre isoleringsgraden, på så sätt behåller vi energin och värmen i garaget.

Efter karriären som alpinåkare har André Myhrer fortsatt att synas. Inte minst i tv-rutan och som vinnare av Mästarnas mästare 2020.

– Det var ett så kul äventyr! Och som den sportmänniska och vinnarskalle jag är, har jag nog tagit mig an det här byggprojektet med en tydlig målbild. Det kanske inte är så tokigt i just det här fallet, säger André Myhrer med ett skratt.