inspiration

Tekniken styr Leifs klimatsmarta byggprojekt

Leif Holmströms tomt, boende och garage är under förvandling. Från eternitvilla på en oansenlig tomt, till energismart hus med vinterträdgård och ett eco-garage som rymmer det mesta.

När Leif Holmström köpte sin tomt i Sollentuna var rivning det första projektet. Den gamla eternitvillan monterades ned och återvanns efter konstens alla regler. Först ut att göra entré på den renskrapade tomten var det efterlängtade huset.

Tvåvåningshuset med mycket öppna ytor och stora fönster står på plats sedan länge. Garaget började han bygga under 2019. Men byggnaderna är i full färd att optimeras ur energisynpunkt. Elingenjören Leif Holmström har ett brinnande intresse för klimat- och energismarta val.

– Jag är ett teknikfreak, det är bara att erkänna. Målet från start är att huset och garaget ska vara energieffektiva och klimatsmarta. Solpanelerna är en del av det, säger Leif och visar panelerna som är färdiga att sättas upp på garaget.

Solceller hjälper till med elen

Sex solcells-paneler mot öster och sex paneler mot söder gör att solen utnyttjas under hela dagen. Leif installerar även teknik som gör det möjligt för fyra av solcellerna att vrida sig efter solen. Det innebär att panelerna konstant står 90 grader mot solen. Elen som produceras beräknas ge Leif gratis tappvarmvatten under sex månader.

Det nybyggda garaget rymmer bland annat två stora tankar. Den ena tanken på tre kubikmeter, rymmer vatten till husets värmesystem. Den andra, mindre tanken, rymmer tappvarmvatten. Båda uppvärmda av solpanelerna. Eco-garaget är på god väg att bli färdigt. Men vad gör garaget till eco?

– Jag använder bara energisnåla och beprövade material i bygget. All värme som produceras kommer golvvärmen i garaget tillgodo, och med hjälp av dubbel isolering smiter ingen energi ut ur garaget. Största möjliga del av den energin som används är producerad av solen, förklarar Leif Holmström.

Välisolerad garageport

Den fem meter breda takskjutporten hjälper till att energieffektivisera garaget. Valet föll på modellen LPU67 Thermo med ett portblad som mäter 67 mm. Tjockleken gör isoleringen på garageporten mycket effektiv.

– Jag ville ha en välisolerad garageport som håller över tid. Med välisolerade väggar, skulle det bli helt fel om det är porten som släpper ut värmen. Bredden gör även att det blir lätt att lasta in och ut ur garaget. Det är den fjärde Hörmann-porten jag installerat. Det är bra kvalitet och bra lösningar. Jag gillar den snabba SupraMatic-motorn med handsändare (en fjärkontroll till garageporten), säger Leif Holmström.

Klimatsmarta val och ständigt nya lösningar. Vad får Leif att ständigt optimera sitt boende ur energisynpunkt?

– Jag är jägare och en stor vän till naturen. För mig är det självklart att under en byggprocess göra smarta val som inte tär på miljön. Jag gråter en skvätt varje gång jag ser att solpaneler eller solceller inte används vid nybyggnationer. Besparingarna är stora på såväl ekonomi som miljö, konstaterar Leif Holmström.

Utnyttjar regnvattnet

Regnvattnet tas tillvara på bästa sätt i Leif Holmströms boende. Via rännor förs regnvattnet ned till en speciell tank där det filtreras och renas. Pumpen, som styrs av solceller, för vattnet vidare till husets toaletter.

– Jag använder även regnvattnet till att vattna blommorna. Vattnet är en resurs som bör tas tillvara, säger Leif Holmström.

Villan har fler smarta funktioner. Isolerade block till grunden, hushållsapparater som drivs av solceller, välisolerade fönster, rörelsedetektorer och återvunnen jord som används till att plana ut tomten. Leif ser gärna till detaljerna och väljer allt med omsorg – från byggtekniker till val av ljuskällor. Tekniken styrs från en stor el-central i huset.

Vilka är då Leif Holmströms bästa tips till dig som vill bygga eller renovera med miljön och energieffektivisering i åtanke?

– Nummer ett är att ta hjälp av en besiktningsman. Se över byggnaden och definiera bristerna. Det finns en mängd smarta energilösningar på marknaden. Om du ska bygga nytt, ta hjälp av en arkitekt eller välj en husmodell som är konstruerad att vara energismart, säger Leif Holmström.

Är du nyfiken på vilken garageport som skulle passa ditt garage bäst?

Besök www.hoermann.se