inspiration

Nybygget med helheten i fokus

Strax utanför Örebro ligger den nybyggda villan. Nära till stan men med utsikt över fält och skog. Mikaela och David har under hela bygget haft helheten i fokus – att hålla den röda tråden för harmoni och helhet. Såväl inomhus som utomhus.

– Det har fått ta sin tid med det här huset. 2019 stod själva huset klart. Men om det är något man lär sig av en sådan här process, är att det är så mycket mer än bara huset. Vi har precis gjort färdigt uppfarten och äntligen fått gräs på den här stora ytan ned mot vägen, säger David.

Sönerna Elliot och Oliver springer omkring på uppfarten och kan just nu inte vara nöjdare. Asfalten är ett perfekt underlag för de radiostyrda bilarna. Efter spurten hoppar de i poolen. Ännu ett lyckat val i planeringen, som hela familjen är glada för.

Mikaela förklarar att det var tomten som fick sätta tonen för hela bygget. Efter lång tids letande och en stor envishet, hittade paret den delvis påbörjade tomten. Uppvuxen skog, vackert läge och bara några hundra meter från parets dåvarande bostad.

– Vi blev förälskade i den här platsen. Ett hus kan man ändra, men läget är vad det är. Förut trodde vi att vi skulle bygga ett tvåvåningshus i sekelskiftesstil, men när det blev den här tomten lät vi miljön styra. Ett enplanshus är helt enkelt perfekt här. Vi ville inte dölja den vackra kulissen, berättar Mikaela och pekar upp mot dungen av högvuxna lövträd bakom huset.

Kopplat garage på önskelistan

Enplanshuset blev även en smart lösning, med tanke på det planerade garaget. Paret hade några punkter på önskelistan och ett kopplat garage med möjlig ingång direkt till huset var ett av dem. Smidigt på vintern, ett extra förvaringsutrymme och möjlighet till en grovingång i huset. Där leriga stövlar och sparkcyklar kan få bo under slaskiga månader.

När elen drogs i huset förbereddes det för ett antal olika smarta lösningar i huset. Mikaela och David erkänner att det nog är ytterbelysningen som används mest, men om det finns behov för ytterligare lösningar finns möjligheten. Garagets lösningar är däremot välanvända. Mikaela visar appen, där hon kan kontrollera att det är låst och larmat. Och även låsa upp på distans, om det skulle behövas.

– Tänk när ungarna är större och har glömt nyckeln, perfekt. Och jag måste säga att jag ser fram emot vintern när jag kan låsa upp porten och bara köra in med matkassar och allt, konstaterar Mikaela.

Den röda tråden

För både Mikaela och David var det viktigt att skapa en helhet på tomten. Att huset smälter in i miljön och att allt känns rätt.

– Garaget blir väldigt framträdande, så vi bestämde oss för att göra det till ett smycke istället. Porten är lackerad i samma kulör som vår ytterdörr och vi har även satt belysning kring porten. Portens design går även igen i den liggande panelen på husets fasad. På det här sättet smälter allt samman och blir till en helhet, säger Mikaela.

Mikaela och David har samma tänk även inomhus. Harmoni och helhet som skapar ett hem att trivas i.

– Vi har valt ljusgrå klinker i entré och två badrum samt en ljusgrå ton på väggkulören i vardagsrum, kök, entré och allrum. Allt hänger ihop och vi kunde inte vara nöjdare, säger Mikaela.

Vill du läsa mer om Mikaela och Davids husbygge? kika in på @villasommarro på instagram! Är du intresserad av en garageport från Hörmann? Surfa in på hemsidan här.