guider

Förvara däck i ditt garage - 5 enkla tips

Säsongen lider mot sitt slut och det är återigen dags att byta däck på bilen. Men hur förvarar man däck i garaget på bästa möjliga sätt? Klas Linden, Produktexpert för bildäck på Michelin, hjälper dig med hur dina däck förvaras på bästa möjliga sätt. Däck är en färskvara – därför är de viktigt att ta hand och förvara dem på ett bra sätt.

1. Placera däcken på rätt sätt

Dina däck med fälgar håller sig bäst om de förblir staplade på varandra. Så länge de har fälgarna på. Om du är rädd för att skapa repor på fälgarna så kan du lägga en bit kartong emellan. Risken med att förvara däck stående är att de blir platta efter tid.

Men, är det lösa däck utan fälgarna på så bör du förvara dem stående för att inte ska skadas eller missformas. Detta för att förhindra att de kläms och blir svårmonterade när de ska användas igen.

2. Förvara däcken på rätt sätt

Däck och fälgar är konstruerade för att stå emot mycket på vägarna. Smuts, salt och rengöringsmedel är i regel inget större problem för ett modernt däck. Dock, så är det aldrig bra att låta det gro i garaget mellan säsongerna.

Tvätta hjulen direkt efter att de har monterats av från bilen. Använd gärna högtryckstvätt för att få bort det mest envisa smutset. Men, var försiktig när du gör detta – använd inte högsta trycket och absolut ingen avfettning. Om du sprutar med vatten på för kort avstånd kan det bli hål i däcket.

Tvättmedel är helt okej, om det är gjort för att användas på däck.

3. Kontrollera ventilerna

En viktig aspekt att tänka på när du ska förvara däck i garaget är att inte glömma bort att kontrollera ventilerna på hjulen. Det är enkelt att missa, och kan innebära onödigt strul när däcken ska monteras inför kommande säsong. Se till att ventilerna är täta och att hatten finns kvar.

Saknas det ventilhattar – köp nya med en gång.

4. Justera däcktrycket när det är dags att förvara däcken

Det absolut bästa för dina däck är att kontrollera däcktrycket en gång i månaden. Vi vet att det är omständligt och ännu en vardagssyssla. Men, det lönar sig i längden.

Innan däcken ska förvaras är det alltid bra att justera dem till rätt tryck. Däck tappar alltid tryck mellan säsongerna när de förvaras i garaget. Detta är normalt eftersom gummi läcker luft med tiden.

Rätt lufttryck hittar du i bilens instruktionsbok. Ibland även i dörrstolpen eller insidan av tanklocket.

5. Platsen i garaget är viktig

Platsen som du förvarar däcken på i garaget är värt att tänka på. Gummit i däcken innehåller olja och ger därför fläckar. Dessa oljefläckar kan vara svåra att få bort utan starka rengöringsmedel. Använd även förvaringspåsar i plast för att ytor i garaget på bästa sätt.

Ett alternativt mot förvaringspåsar är att lägga en bit kartong eller liknande på golvet som skyddar mot oljefläckar.

Direkt solljus ska alltid undvikas så gott det går när du förvarar däck i garaget. Det ultimata är att hitta en mörk och sval plats i garaget för däcken.

För mer information och kunskap gällandande era däck är ni mer än välkomna att titta in hos www.michelin.se