guider

Cykelförvaring i garaget – vad ska man tänka på

Vintern är snart ett minne blott, gatorna sopas och det är dags att ta fram cykeln igen, jippie! Hur man ska tänka kring cykelförvaring under sommarsäsongen och under vinterhalvåret skiljer sig såklart åt beroende på bostadssituation men vanligast är ändå att ha cykeln i ett förråd eller garage (som för många är mer än bara förvaring av bilen). Urban på Lindells Cykel och Sportaffär ger oss lite tips och ”att-tänka-på” när det gäller cykelförvaring.

Cykelförvaring på vägg?

– Det bästa är om du kan hänga din cykel på väggen eller i taket. Du kan också ställa den upp och ner så att styre och sadel vilar mot marken. Lägg också gärna något skydd under så att sadeln inte blir skadad om du inte väljer hänga cykeln på väggen. Väljer du att ha din cykel stående på hjulen så rekommenderar jag att du pumpar däcken några gånger under förvaringen. Annars kan däck och slang vara förstörda efter en vinterförvaring, berättar Urban.

Det blir allt vanligare att ha en elcykel istället för en ”vanlig” cykel, ska man tänka annorlunda där?

– Har du en elcykel behöver du underhållsladda batterierna varje månad då den inte används. Annars tappar batteriet i livslängd, fortsätter Urban.
Det bästa oavsett vilken cykel du har är att inte förvara den i en fuktig miljö då fukten kan tränga in i cykelns olika komponenter som växlar, nav och belysning. När det sedan är dags att ta fram cykeln igen efter vintern är det bra att lämna in den hos ett proffs för service – vi tar varje vår emot ca 700-800 cyklar för service. Något som många inte tänker på är att efter en hel vinter också göra en översyn på däck, slang och bromsar så att allt är i bra skick inför vårens premiärfärd, avslutar Urban.