inspiration

Wayne, Camaron och stugan i Sverige

Från Kalifornien till Oregon. Från huset fullt till utflugna barn och en sommarstuga i Sverige. Livet förändras, men i Waynes fall är det alltid en sak som består. En välputsad Camaro SS från 1968 har hängt med i 41 år.

Under 1980-talet gick flytten från Kalifornien till Oregon. Wayne och Jackie Neighbors kände att det var dags för förändring och en bättre livskvalitet för familjen.

Wayne och Jackie

– Jag fick ett jobb inom transportbranschen. Men framför allt ville vi att barnen skulle växa upp i en annan miljö än Kalifornien. Därför valde vi Oregon och här har vi blivit kvar, berättar Wayne.

Svensk stugsommar i sikte

Idag är barnen utflugna sedan länge. Dottern Jessica bor i Portland, äldsta sonen flyttade till Los Angeles och den yngsta sonen Christopher hamnade i Sverige. Christopher ville testa något nytt och flyttade till Sundsvall för studier. Väl på plats mötte han kärleken i Amanda och tillsammans fick de sonen Jax. Och vem vet hur länge Wayne och Jackie stannar i USA. För en tid sedan köpte paret en stuga på Alnö utanför Sundsvall.

– Vi köpte stugan för att vi skulle kunna ha något eget när vi hälsar på. På så sätt kan Christopher och hans familj njuta av den när vi inte är där. När det är dags för pension är det kanske just där vi hamnar, säger Wayne.

Ljusgrå sommarstuga i solen

Wayne och Jackie reste till Sverige första gången när Jax föddes, för drygt två år sedan. Sedan dess har Sverige blivit en stor favorit.

– Listan kan göras lång med saker vi gillar! Människorna i Sverige är välkomnande och vi älskar arkitekturen och den fantastiska naturen. Och låt oss inte glömma fika-kulturen. När vi kom hem från vår första resa till Sverige, såg vi till att införa en fikastund varje dag.

Men än så länge bor Jackie och Wayne i villan i Medford, Oregon. Wayne har precis fyllt 60 år och jobbar inom transportindustrin. I över 35 år har han arbetat som fraktmäklare i olika logistikföretag. Krävande och utmanade, men samtidigt väldigt roligt, sammanfattar Wayne. När han inte jobbar lockar surfing och såklart – garaget.

Huset i Oregon med grön gräsmatta

– Bilar och motorcyklar är helt klart ett stort intresse. Mitt bilintresse började väldigt tidigt. Min styvfar ägde en bilskrot och hade samlat på sig flera gamla fina bilar. Det var där någonstans det började. Mitt första köp blev en 1968 SS Camaro. Och efter 41 år står den fortfarande här, det har blivit min följeslagare genom livet, berättar Wayne.

Waynes garage med bilar

Det perfekta garaget

Wayne har tagit väl hand om Camaron, som under åren har fått hänga med på många bilutställningar. Idag är det mest finåkning som gäller, med såväl Camaron som motorcykeln. Och när frågan kommer om det finns en drömbil, kommer svaret snabbt.

– Absolut! Om det är något jag skulle önska mig är det en Porsche 911 turbo, från 1991.

Men om veteranbilarna blir fler, kanske garaget måste utökas. I det välstädade dubbelgaraget hemma på uppfarten i Medford matchar inte utrymmet antalet bilar. Camaron, som har sin givna plats inomhus, samsas just nu med en motorcykel, en Range Rover och en Mini Cooper.

Camaro och Range Roover i garaget med öppen port

Motorcykeln står parkerad precis bakom den blå Camaron

Den blå Camaron parkerad i garaget

– Om jag fick ändra något skulle det vara utrymmet, lite mer plats så vi kunde få plats med tre bilar. Och nu när jag tänker efter, plats för motorcykeln skulle också behövas. Riktigt bra belysning och en bra klimatanläggning står ju också på önskelistan, säger Wayne.