inspiration

Smarta funktioner i vacker omgivning

Alldeles vid tallarna och havet i Åhus ligger Marcus och Ilses nya hus. Med en fyraåring och ett till barn på väg fokuserade paret på funktion och säkerhet vid bygget och utformningen av huset.

 

Marcus Roswalls arbete som tennistränare har tagit honom runt världen. Senaste landet han kallade hemma var Schweiz. Men för några år sedan beslutade sig Marcus och hustrun Ilse att söka sig till Sverige och Marcus uppväxtort Åhus igen.

– Min fru är från Tyskland och var väldigt nyfiken på Sverige. Vi bestämde oss för att testa. Och nu är vi här, säger Marcus.

De hittade en tomt alldeles vid havet i Åhus. Ett nytt villaområde skulle ta form bland tallarna bredvid stranden.

– Huset ligger ganska ogenerat på en skogstomt, utan direkt insyn. Det är otroligt vackra omgivningar här och vi trivs väldigt bra, berättar Marcus.

Funktionellt i enplan

Paret har en fyraårig dotter, Ava Philine, och ett barn till på väg. Lennox väntas födas i juli.  I familjen finns även två hundar. När planeringen av huset satte igång stod funktion och säkerhet långt upp på listan. Valet av husmodell föll på Willa Nordics Black and White. Ett funktionellt enplanshus som smälter in i naturen vid havet. Huset stod klart i december 2017.

– Vi valde att satsa på ett enplanshus med riktigt bra funktioner. Säkerhet och enkelhet var viktigt för oss. Barn och hundar ska kunna röra sig fritt. Vi skippade trapporna och njuter nu av ett hus med ett väldigt fint och öppet flöde.

Huset i Åhus är parets första husbygge. Vid planeringen gjordes vissa detaljer om för att passa parets önskemål. Bland annat sattes större fönster in för att utnyttja det vackra läget.

– Ja, vilken lång process det var. Det är kanske inget jag vill göra om snart igen, säger Marcus och skrattar. Men nu har vi ett färdigt hus som är perfekt för en familj på fyra. Vi bor på 148 kvadrat, plus garaget på närmare 40 kvadrat.

Klämskydd i porten

Garageporten var en viktig del av säkerheten i huset. Porten från Hörmann har fingerklämskydd mellan alla portsektioner och tack vare de förslutna sidokarmarna går det inte att klämma sig mellan port och karm. Porten har även en automatisk stoppfunktion vid eventuella hinder. Som små barnhänder till exempel.

– Garageporten kändes som en viktig del att få säker. Så att inte något eller någon kommer i kläm. Garaget ligger i anslutning till huset och är väldigt rymligt, vi kan få in två bilar, säger Marcus.

Säkerhet i form av inbrottsskydd var även det en viktig del i planeringen. Garageporten har en portlåsning som försvårar uppbrytning, vilket gör att familjen tryggt och säkert kan förvara saker av värde i garaget.

Nu har husets fasad grånat av behandlingen med järnvitriol, trädgården börjar ta form och familjen ser fram emot ytterligare en sommar vid havet – nu med fyra i familjen.