inspiration

Drömhuset på kullen

Högt uppe på en bergknalle, strax utanför Åkersberga, tornar ett bygge upp sig. Bland gamla tallar och med milsvid utsikt över skärgård och skog bygger Jakob Paulin och Petra Ellström ett nytt hus.

Det var en tanke som kom att bli en dröm. Tillfälligheter, tur och en stor skopa envishet senare är paret nu i slutfasen av bygget. Och nu kan de äntligen  sitta i glasrummet på tredje våningen och speja ut över vattnet i Stockholms skärgård.

Allt började 2008 när paret köpte en sommarstuga. Petra och Jakob förälskade sig i platsen och upptäckte att de tillbringade allt mer tid i stugan vid vattnet, istället för i lägenheten i Stockholm. Åren gick och bergknallen bredvid satte igång tankarna. Skulle de inte kunna bygga ett hus där? Ett egenritat drömhus som var allt de behövde och ville ha. Paret fick köpa marken och efter en lång och snårig väg med byråkrati och bygglov satte arbetet med tomten igång 2016. Efter tusen ton fyllnadsmassor och flera sprängningar senare gick det att visualisera hur det skulle bli.

– Vi satte upp en stor ställning här uppe för att se hur vi bäst skulle kunna bygga efter utsikten. Under ett år följde vi solen, skuggorna och platsen, berättar Jakob.

Den tre våningar höga och bitvis vridna huskroppen är ritad av Jakob själv. Yrket som maskiningenjör och ett brinnande intresse för hus och konstruktion gjorde det möjligt. Petra och Jakob har utgått lika mycket från platsen som från sina egna önskemål. De projektleder själva och letar konstant nya lösningar.

– Vissa saker får växa fram och vi tar beslut längs vägen. Att jobba heltid och samtidigt göra det här har varit ett pussel. Men Jakob är en kreativ konstruktör som löser allt han tar sig för, berättar Petra och skrattar.

– Ja! Jag tänker alltid att det här måste gå att förverkliga. Oftast gör det också det, säger Jakob.

Grand Designs och helglasad garageport

Både Petra och Jakob har ägnat många kvällar att titta på säsong efter säsong av husbyggarprogram från världens alla hörn. Och plötsligt blev det verklighet, även i Åkersberga. Produktionen Grand Designs Sverige hörde av sig och ville följa parets resa.

– Den har varit fantastiskt roligt. Och även en bra piska, det ska filmas och då måste vi vara färdiga med vissa saker, berättar Petra och visar runt på husets första plan.

På bottenvåningen tronar garaget, som inte är vilket garage som helst. Tanken var att kunna köra in med bilen, direkt i huset, och enkelt ta sig in med matkassar och packning. Men fanns det en lösning som passade in i den gjutna grunden och som kanske till och med kunde bli ett smycke i sig? Jakob och Petra inspirerades av utländska hus, dammsög marknaden och fann Hörmann. Den helglasade garageporten är nu en av tre trevliga entréer. Väl inne i garaget släpper ett takfönster in än mer ljus och passagen in i hallen får garaget att kännas mer som ett rum.

– Ja, och kanske det finaste rummet av alla. Petra har sagt att hon skulle vilja ha det som sovrum istället, säger Jakob.

Ljusinsläppet, den glasade garageporten och de råa betongväggarna i garaget var en av de saker som tv-produktionen fastnade för. Och till hösten 2021 kommer allmänheten få se parets resa när andra säsongen av Grand Designs Sverige startar.

Ute möter inne

De kreativa lösningarna och detaljerna löper som en röd tråd genom hela huset. Alltid med utsikten och naturen i åtanke. Som det vindskyddade hörnet utanför köket på andra våningen. Det lilla fönstret över diskbänken som släpper in morgonsolen. Glasrummet på översta våningen eller de stora panoramafönstren som saknar karm, allt för att släppa in så mycket ljus och utsikt som möjligt. Jakob och Petra berättar att de fått frågan varför de inte bygger fler rum. När de ändå håller på.

– Det här är ett jättestort hus, men gästrum, kök, vardagsrum och sovrum är vad vi behöver. Vi har istället sett till att rita in praktiska ytor. Som ett stort skafferi och ett förrådsrum som sväljer det mesta. De sociala ytorna, där ute möter inne, är desto fler. Vi längtar efter att inviga vårt lilla glasrum, säger Jakob.

Praktiskt i all ära. Men Petra och Jakob verkar tycka att det här med husbygge är riktigt roligt. Små detaljer vittnar om designglädje och nytänkande. Är det inte en tv som kommer kunna sänkas ned i golvet, är det spionglas i garderoben eller ett perfekt måttat fönster, strax ovanför badkarskanten. Att våga testa nytt och bygga utanför boxen, är huset på bergknallen ett lysande exempel på.

Vill du se mer av detta bygge? följ @villa_alsvik på instagram

vill du veta mer om garageportar och industriportar från Hörmann? besök hemsidan här.