guider

Varmgarage eller kallgarage

Funderar du på att skaffa en ny garageport? Det finns många faktorer att tänka på när man ska köpa en ny garageport. I den här guiden kommer vi att vägleda dig i frågan om varmgarage eller kallgarage. Vilket är bäst att satsa på och går det att konvertera ett kallgarage till ett varmgarage om du ändrar dig?

Tänk till innan du börjar

När du skaffar ett garage är det viktigt att göra rätt väl. Ett bra garage är en lösning på förvaringsbehov och ska skydda mot alla tänkbara väderlekar. Väljer du att bygga ett kallgarage begränsar du garagets potentiella användningsområde. Det är billigare att bygga ett kallgarage, men det är fortfarande mycket pengar som går åt. Känner du att det finns en osäkerhet kring ditt garageval går det att kompromissa. Du kan tillexempel välja att investera lite mer pengar för att isolera ditt kallgarage så att det i framtiden kan bli ett varmgarage. Vid en uppgradering från kall- till varmgarage kan det behövas att du byter ut garageport och eventuella fönster för att öka isoleringen.

Ska du bygga ett varmgarage bör du inte snåla in på fel saker. Det är bättre att satsa på en betongplatta som har 10 centimeter extra cellplast och en lite kraftigare väggregelstomme som skapar bättre förutsättningar för isolering. Det är en mindre kostnad än vad de flesta tror och det gör underverk för uppvärmningen. Bygger du ett varmgarage höjer du även värdet på ditt hus.

Fördelar med varmgarage

  • Ett varmgarage höjer generellt värdet på din fastighet mer än ett kallgarage.
  • Du slipper mössa och vantar under vinterhalvåret!
  • Ett varmgarage skyddar både bil och garage bättre än ett kallgarage.
  • Varmgarage är speciellt lämpligt om du vill ha en ingång till garaget direkt från huset.

Fördelar med kallgarage

  • Ett kallgarage är både billigare att bygga, och billigare i drift, än ett varmgarage.
  • Om du har en begränsad budget, kan ett kallgarage omvandlas till varmgarage om du isolerar kallgaraget från början.

Uppvärmning för varmgarage

En annan viktigt aspekt i ditt garageval är att du planerar potentiell uppvärmning beroende på var du bor. Är du bosatt i norr krävs det definitivt någon form av garageuppvärmning. Är du bosatt söderut och har gjort ett bra jobb med isoleringen i betongplattan, taket och väggarna kan du hålla kvar värmen trots att vädret bjuder på någon minusgrad. Det finns olika alternativ när det gäller uppvärmning av ditt garage, du kan exempelvis använda dig av golvvärme, luftvärmepump, vatten-, el- eller oljeradiatorer. Samtliga lösningar fungerar bra, men med en luftvärmepump så cirkulerar luften mer och hjälper till att torka utrymmet snabbare, detta kräver dock ventilation i garaget.

Det finns olika alternativ när det gäller uppvärmning av ditt garage. Exempel på vanliga tillvägagångssätt innefattar:

  • Golvvärme
  • Luftvärmepump
  • Vatten-,el-, eller oljeradiatorer (element).

Samtliga lösningar fungerar bra, men med en luftvärmepump så cirkulerar luften mer och hjälper till att torka utrymmet snabbare, detta kräver dock ventilation i garaget.

Vilken garageport passar bäst till varmgarage?

När du väljer garageport till ett varmgarage finns två viktiga faktorer; porten ska vara väl isolerad samt smidigt kunna hållas stängt i största möjliga utsträckning. Om garageporten har en fjärrstyrd motor för öppning och stängning ser vi att man generellt håller porten stängd mer. Du kan stänga den så fort du kört in bilen i garaget utan att gå ur, eller vara mer benägen att stänga om du ska lämna garaget en kortare stund för att sedan komma tillbaka. Är porten motordriven resonerar vi att det spelar mindre roll vilken typ av port du väljer. Om porten är manuell så är en takskjutport ofta smidig att hantera.

Det kostar att bygga till

En av de vanligaste missarna när man bygger nytt är att man bygger för litet. Det är alltid bra att ha i åtanke att det kostar att behöva bygga till i framtiden. Se alltid över dina framtida behov och vad det faktiskt är du är ute efter.