guider

Smart förvaring i garaget

Hösten är här. Och med den träningar, skjutsningar och så småningom en och annan skidtur. Sommargrejerna ska undan och visst finns suget att börja organisera? Garaget är oftast den plats som rymmer det mesta. Hur planerar du och styr upp en smart och bra förvaring i ditt garage - som faktiskt håller ordning på sakerna? Jonas Sjölin på Lövångers Bygg ger sina bästa tips!

Planera för garageförvaring från början

Utan planering, ingen smart förvaring. Redan när du ritar och planerar ditt garage, tänk förvaring! Först och främst, ta till ytan. Prylar har en tendens att bli fler. En takskjutport är en smart investering, den äter inget av utrymmet i själva garaget. Men tänk på att även sätta in en helt vanlig dörr som komplement. Så du smidigt tar dig in och ut där du helst förvarar dina saker.

Så kan du möjliggöra bättre förvaring när du bygger ditt garage

– Väggarna är viktiga. Sätt upp OSB-skivor bakom gipsskivorna. På så sätt kan du lätt skruva i och ur hyllor och konsoler utan att behöva förborra och plugga. Tänk även på att planera dina fönster. Ljusinsläpp är trevligt, men med ett långsmalt fönster som sitter högt upp frigör du väggyta och minimerar insyn, säger Jonas Sjölin.

Håll golvet fritt

Ett garagegolv ska hålla för mycket. Bilar, smuts och vatten. När du planerar din golvyta, tänk hållbart och oömt. Här finns fler vägar att gå. En betongplatta kan både oljas och lackas för en slitstark yta som lätt spolas av. Tänk även på att sätta in en golvbrunn med fall, så går städningen ännu smidigare.

– När du planerar du förvaring – tänk bort golvet. Om ditt garagegolv är fritt från prylar blir allt enklare. Framförallt städning och rörelsefrihet när du jobbar eller mekar, tipsar Jonas Sjölin.

Se även till att ditt garage har någon form av ventilation. Fukt och dålig luft gör att prylarna inte mår bra. Många garageportar har ventilation som standard eller som tillbehör.

– Om garageporten har ventilation räcker det oftast med en luftventil där luften kommer ut, längre in i garaget, säger Jonas Sjölin.