guider

Smart förvaring i garaget

Hösten är här. Och med den träningar, skjutsningar och så småningom en och annan skidtur. Sommargrejerna ska undan och visst finns suget att börja organisera? Garaget är oftast den plats som rymmer det mesta. Hur planerar du och styr upp en smart och bra förvaring i ditt garage - som faktiskt håller ordning på sakerna? Jonas Sjölin på Lövångers Bygg ger sina bästa tips!

Planera för garageförvaring från början

Utan planering, ingen smart förvaring. Redan när du ritar och planerar ditt garage, tänk förvaring! Först och främst, ta till ytan. Prylar har en tendens att bli fler. En takskjutport är en smart investering, den äter inget av utrymmet i själva garaget. Men tänk på att även sätta in en helt vanlig dörr som komplement. Så du smidigt tar dig in och ut där du helst förvarar dina saker.

Så kan du möjliggöra bättre förvaring när du bygger ditt garage

– Väggarna är viktiga. Sätt upp OSB-skivor bakom gipsskivorna. På så sätt kan du lätt skruva i och ur hyllor och konsoler utan att behöva förborra och plugga. Tänk även på att planera dina fönster. Ljusinsläpp är trevligt, men med ett långsmalt fönster som sitter högt upp frigör du väggyta och minimerar insyn, säger Jonas Sjölin.

Håll golvet fritt

Ett garagegolv ska hålla för mycket. Bilar, smuts och vatten. När du planerar din golvyta, tänk hållbart och oömt. Här finns fler vägar att gå. En betongplatta kan både oljas och lackas för en slitstark yta som lätt spolas av. Tänk även på att sätta in en golvbrunn med fall, så går städningen ännu smidigare.

– När du planerar du förvaring – tänk bort golvet. Om ditt garagegolv är fritt från prylar blir allt enklare. Framförallt städning och rörelsefrihet när du jobbar eller mekar, tipsar Jonas Sjölin.

Se även till att ditt garage har någon form av ventilation. Fukt och dålig luft gör att prylarna inte mår bra. Många garageportar har ventilation som standard eller som tillbehör.

– Om garageporten har ventilation räcker det oftast med en luftventil där luften kommer ut, längre in i garaget, säger Jonas Sjölin.

Utnyttja väggar och tak för hyllor

Utnyttja väggarnas hela höjd när du sätter upp hyllor. Längst upp kan du gärna förvara saker som du sällan använder. Plastbackar där du ser innehållet är en bra investering. Längre ner kan gallerhyllor fungera bra. De släpper igenom fukt och är lätta att spola av. Hyllsystem med skenor ger dig möjlighet att flytta konsoler och hyllor när behoven förändras. Skidor eller liknande passar bra på längre konsoler på väggen, medan cykeln kommer upp från golvet med hjälp av en cykelhållare på väggen.

Förvaring av takbox i garaget

– Glöm inte att utnyttja taket! Det finns exempelvis takboxhållare du enkelt fäster i taket. Om du har hög takhöjd med brutet innertak, finns även möjlighet att skapa ett loft som sväljer massor av förvaring, säger Jonas Sjölin.

Säker förvaring av kemikalier

Bensin, kemikalier, bilschampo och färg. I ett garage ryms ofta många starka lösningsmedel, som nyfikna barnhänder gärna ska undvika. Gör det lätt för dig och häng upp ett plåtskåp med lås på väggen.

– Om du använder ett skåp att förvara alla kemikalier i, undviker du även starka lukter i garaget. Det är bara att bomma igen och låsa. En enkel och smart lösning som ger en betydligt bättre miljö och säkerhet i garaget, tipsar Jonas Sjölin.

Verktyg och småprylar

Verktyg som rymmer och dålig översikt? Småprylar har ofta en tendens att hamna huller om buller när du arbetar. En verktygsvagn är ovärderlig om du jobbar mycket i ditt garage. Den rymmer mycket och kan lätt rullas dit du jobbar för tillfället. En verktygstavla på väggen ger bra översikt.

– En större verktygstavla rymmer många verktyg. Och hålen i tavlan gör att du lätt kan flytta om efter behov, säger Jonas Sjölin.

Hålla ordning

Plastbackar, hyllsystem och fria golvytor är en bra grund för ordning i ditt garage. Men hur gör man egentligen för att behålla organiseringen?

– Ja, där kan det lätt gå överstyr, säger Jonas Sjölin och skrattar. Det enda råd jag kan ge är att direkt lägga tillbaka grejerna på sin plats. Så fort stöket börjar är det lätt att det bara blir värre. Och än en gång, ta till ytan på garaget och se till att du har plats för mycket förvaring!

Vill du veta mer om garageportar och garage?
Besök www.hoermann.se och www.lovangersbygg.se