guider

Att köpa garage - en guide från tanke till färdigt garage

Många drömmer om ett varmt och rymligt garage under vinterhalvåret. Valen och möjligheterna är många. Och så var det där med byggandet också. För dig som väljer att ta hjälp med det praktiska, finns ändå några saker du bör ha i bakhuvudet under processen från tanke till ett färdigt garage.

Jonas Sjölin är VD för familjeföretaget Lövångers Bygg. Företaget erbjuder paketlösningar för byggnader där du som kund väljer en färdig standardbyggnad eller ritar själv — hem kommer paket med färdiga väggblocksystem. Oavsett var tummen sitter, ska alla kunna bygga själv. Men trots affärsidén med att alla ska kunna bygga sitt eget garage, intygar Jonas Sjölin att det finns många som väljer att ta in hjälp med monteringen. Här ger han sina bästa tips till dig som vill köpa ett färdigt garage.

1. Behov: Enkel- eller dubbelgarage? Storlek och placering?

Först och främst. Fundera över vad du vill ha och vad du behöver. Ett garage är något du bygger för att nyttja under lång tid. Storlek, placering och inte minst avståndet till grannarna bör tänkas över. Behöver du ett dubbelgarage, ett enkelgarage och ska det vara ett fristående garage? Läs gärna vår guide till att bygga garage innan du sätter igång med tankearbetet.

– Kom ihåg att du aldrig kan bygga för stort. Det går ett år och garaget kommer vara fullt. Du vill inte stå med ett färdigt garage för att märka att studsmattan inte ryms. Möjligheterna är många, men glöm inte förvaringen och utrymme att röra dig, tipsar Jonas Sjölin.

2. Kostnad

Som med allt annat. Kostnaden beror helt på vad du vill ha och tror dig behöva. Extra finesser ger dyrare garage, men också ett ökat värde. Standardnivå fungerar alldeles utmärkt för sitt syfte, om det är vad budgeten tillåter. Men räkna noggrant på ditt projekt och se till att få in fler offerter om du använder dig av en byggfirma. Att jämföra både leverantörer, entreprenadlösningar och tillval kan löna sig. Se även vår guide för kostnad av just garageport.