guider

Säkerhetsrisker med en gammal garageport

Går du i tankarna att det kanske börjar bli dags att byta ut den där gamla rostiga och rangliga porten? Det är inte bara det visuella som är den enda anledningen att byta ut en gammal port, det finns också en hel del säkerhetsrisker.

För många av oss står nog inte byte av garageporten högst upp på prioriteringslistan, men det kanske det borde göra. En gammal port medför nämligen en hel del säkerhetsrisker. Med en gammal port har du en ökad klämrisk jämför med en ny port och det finns en stor överhängande risk att fjädrarna till porten går av. En gammal port är oftast även mycket tyngre och installerade utan motor, vilken skapar en risk för att porten kan ramla ner. En ny port med motor ger högre säkerhet och en mer kontrollerad portrörelse. En gammal port utan motor kan också blåsa igen eller falla okontrollerat om man har otur.

Inbrottssäkerhet

Förutom funktionssäkerheten kan även inbrottssäkerheten vara sämre på äldre portar. Utvecklingen går framåt och portarna blir allt mer inbrottssäkra. En takskjutport med motor från leverantören Hörmann har både en uppskjutningsspärr som försvårar uppbrytning ochett extra säkerhetskit för ytterligare inbrottsskydd som tillval. Läs mer om garageportar från Hörmann här.

Isolering

Förutom inbrottssäkerheten och funktionssäkerheten är oftast ventilation och värmeisolering sämre hos äldre portar. Modernare portar har en god värmeisolering och tillbehör som förenklar en god ventilation, vilken både skyddar bilen och annat du förvarar i garaget. Dessutom sparar du energi genom att installera en ny isolerad garageport. Läs mer om hur du kan spara pengar på att byta garageport här.

Något som talar för att inte vänta för länge med att byta ut den gamla porten är också att om porten blir väldigt rostig blir det svårare att montera ner den, infästningsskruvar m.m. kan har rostat ihop.

Vänta inte tills den gamla porten blir ett problem, byt till en ny port och upptäck alla fördelarna!

Är du intresserad av att byta port? Läs mer om olika garageportstyper här.