guider

Portar för olika inbyggnadssituationer

Garagets utformning påverkar vilken port som är optimal för respektive garage. Normalt sett fungerar en takskjutport för de flesta inbyggnadssituationer då den monteras bakom öppningen. Denna porttyp passar i synnerhet vid mindre garageöppningar där man önskar utnyttja hela bredden och höjden. Läs vår guide om takskjutporten här.

Takskjutport

Vid montering av en takskjutport spelar öppningen i väggen mindre roll. I och med att porten monteras på insidan av öppningen och löper längs väggen. Det spelar därmed ingen roll om portöppningens yta är ojämnt och måtten inte är exakta/likvärdiga. Takskjutporten kräver heller inte något utrymme framför garaget vilket underlättar vid parkering precis intill portens utsida på garageuppfarten.

Ska man gå mycket in och ut via garageporten så är en takskjutport med gångdörr att föredra om det saknas sidodörr till garaget.

Rullport

I de fall där man inte vill ha portskenor i taket (ex. takskjutport), kanske en takbox eller förvaring tar upp utrymme under innetaket, så är rullporten att föredra. Rullporten kan likställas med en rullgardin eller ett jalusi som rullas ihop på en axel ovanför öppningen. En rullport kan också monteras både på utsidan och insidan om portöppningen.

Vipport

Är man ute efter det traditionella portutseenden med ex. stående panel så är vipporten ett bra alternativ. Denna port är dock alltid oisolerad och kräver stort svängutrymme vid öppning och stängning. Vipporten kräver ett större utrymme både i och framför garaget än andra garageportstyper och har högre krav på raka smygar i garaget.

Är du fortfarande osäker på vilken porttyp som passar dig bäst utifrån hur garaget ser ut? Surfa in på Hörmanns hemsida för mer information om de olika porttyperna i sortimentet och hitta din närmsta återförsäljare!