guider

Skötsel av din garageport

Funderar du på att skaffa en ny garageport? Det finns många faktorer att tänka på när man ska köpa en ny garageport. I den här guiden kommer vi med hjälp av experten, Per Wetterdahl (tidigare VD på ett av Sveriges största garageportsföretag), vägleda dig i frågan om hur du sköter din garageport.  

Hur ofta ska jag göra rent och med vad?

Det är värt att nämna att skötsel av din port kan variera väldigt beroende på var du bor. Pers generella råd är att tvätta porten några gånger om året.

– Blöt upp porten till att börja med. Sen tar du vanligt bilschampo och tvättar porten. Till sist tar du slangen och sköljer av porten. Klart. Vill du vara riktigt noga kan du torka porten med en torr trasa men det behövs vanligtvis inte, säger Per Wetterdahl.

Bor du på Västkusten eller nära hav med saltvatten är det viktigt att du rengör din port lite oftare eftersom saltet i luften kan innebära korrosion på porten.

– Själv tvättar jag min port vår och höst, om den inte blir riktigt skitig. När det börjar bli fint i trädgården tvättar jag min port. En garageport håller sig fin om man sköter den som man ska.

Flygrost och känsliga färger

Flygrost, som det hörs på namnet, är järnhaltigt stoft eller partiklar som färdas genom luften och sätter sig på din garageport. Det är mer eller mindre vanligt beroende på var du bor. Förutsättningarna för flygrost ökar om du bor i ett väldigt trafikerat område. Flygrost har ingenting med portens egenskaper eller material att göra. Du kan skydda din port med bilvax i ett förebyggande syfte. Var noga med att inte använda rostborttagning då det kan skada lacken på garageporten.

Röd- och svart färg behöver man vara lite extra noga med. Det är vad man kallar känsliga färger.

– Vill du ha en röd färg på din port är det bra att vara medveten om att färgen kan komma att krita efter bara ett par år. Du kan lackbehandla din port för att den ska hålla längre eller vaxa porten med bilvax, det funkar utmärkt, säger Per Wetterdahl.

Vill du ha en svart port är det bra att vara medveten om att den inte bör monteras i direkt söderläge då solen har en tendens att bleka svarta ytor. Dessutom kan bredare portar till exempelvis dubbelgarage i mörka kulörer, svälla vid starkt solljus med repad yta som resultat vi öppning och stängning.

Skötsel efter ytstruktur

Skötselråd kan skilja sig beroende på vilken yta du har på din port. Att ha slät plåt har blivit populärt den senaste tiden men en slät yta bör man vara lite försiktigare med eftersom den är ömtåligare än en strukturerad yta. Repor och eventuella missfärgningar har en tendens att synas bättre på en slät yta. En strukturerad yta är tåligare och därför lite lättare att hålla snygg.

Skötselråden varierar som sagt. Var du bor har stor påverkan på vad din port kan komma att utsättas för genom sin livstid. Bor du i stan kan du ha större chans att utsättas för flygrost medan de som bor vid havet har större risk att utsättas för korrosion från saltvatten. Följer du tipsen och råden du läst i den här guiden kommer din port klara sig alldeles utmärkt.